Invandrarförorter

Publicerad: 28/10 11:22

HS skrev för ett par veckor sedan om undersökningen som visar att många föräldrar vill ha invandrarkvoter i huvudstadsregionens skolor. Det här är en svår fråga som vi har skrivit om i Hbl också, bland annat om föräldrar som byter skola för sina barn för att de är rädda för en hög invandrartäthet.

Frågan både svår och högaktuell. Segregeringen i Helsingfors och huvudstadsregionen ökar, och det gäller inte bara invånarnas geografiska ursprung utan också bland annat ekonomiska.

Ansvaret brukar läggas på städernas placering av hyresbostäder, men Spotlightprogrammet som sändes i går vänder lite på steken: vi ska titta på var infödda finländare bosätter sig i stället för att stirra oss blinda på invandrarnas flyttrörelser.

Se programmet på Arenan här eller läs helt enkelt artikeln här. Vi ska förstås skriva mera om de här frågorna också på Hbl, så ge oss gärna era synpunkter – men sakliga sådana, tack.

10 Comments

 1. Kommentar #1 - Kuittsa: 28/10 18:00

  Jag vet inte, är jag en hemsk människa med totalt desillusionerade åsikter om invandring och gettobildning? Har försökt nu i många år diskutera detta med invandring på Hbl:s kommentarsfält. Ungefär femtio procent,kanske även mera utav mina inlägg har blivit borttagna utav moderatorn. Själv anser jag att mina inlägg har varit sakliga samt inte brytit mot finsk lag eller god sed. Men utav någon konstig anledning blir jag jämt censurerad. Det vore faktist väldigt trevligt om det var möjligt att föra en saklig debatt på Hbl:s sidor. En debatt som inte styrs av en moderators rädsla för det fria ordet.


 2. Kommentar #2 - Kuittsa: 29/10 10:42

  Fenomenet heter white flight och är känt sedan länge, in flyttar invandrare, ut flyttar den vita befolkninen. Så har det varit hur länge som helst. Men vad beror det på? Kanske det är så att det blir stökigare i huset om det bor många invandrare. Och då flyttar alla som har råd eller kan någon annanstans. Själv ämnar jag sälja min lägenhet och flytta någon annanstans om vår kära stad placerar fler invandrare från Mena länderna i grannskapet. Varför är jag då så hemskt rasistisk att jag flyttar för att det finns utlänningar i grannskapet? Tja för det första gäller det att sälja innan bostadspriserna sjunker p.g.a ingen vill bo nära invandrargetton. För det andra, det känns inte tryggt att gå till vår Siwa för att det hänger en massa svarta unga män utanför ingången och beter sig allmänt otrevligt. För det tredje, min son börjar skolan om några år och då är det bättre om det inte finns invandrare i klassen. Varför är det bättre då. För att en lärare har begränsat med tid till varje elev. Om då fem elever inte kan språket ordentlig och upptar den största delen utav lärarens tid så blir det per automatik mindre tid över till andra elever. De flesta tänker nog som jag och därför finns fenomenet white flight och kommer alltid att finnas.


 3. Kommentar #3 - Marianne Sundholm: 01/11 11:23

  Att du blivit modererad beror säkert på hur du formulerat dig. Att diskutera lärarnas resurser i en skola där många elever talar ett annat språk än finska eller svenska är en sak. De frågorna ska förstås diskuteras. Men att säga att man inte vill ha invandrare i sitt barns klass, eller att säga att man känner sig otrygg när det står svarta män utanför Siwa, är rent ut sagt rasistiskt. Har du funderat på vad din rädsla beror på?

  Fenomenet white flight, eller rättare sagt orsakerna till det och möjliga lösningar till problemet, ska givetvis diskuteras. Men din inställning, att det fenomenet ”alltid kommer att finnas”, hoppas jag vi så småningom kan bli av med.


 4. Kommentar #4 - Kuittsa: 01/11 18:24

  Jag skrev att de beter sig allmänt otrevlig. Det kanske är en viss skillnad om någon inte sköter sig.Det är ingen rädsla, utan jag har sett den utveckling som pågår nu i Finland då jag bodde i Sverige på nittio-talet. Litet av déjà vu över det hela. Och vi vet ju alla hur det gick i Sverige, getton och whiteflight. Samma sak i andra europeeiska länder som mottagit stora mängder invandrare. Så varför skulle det gå bättre i Finland? Sa inte att jag inte ville ha utan skrev att det är bättre om det inte finns några invandrare. Hänvisade där till språkproblemet och lärarens tid. Så istället för att påstå att jag har rädslor och annat vore det trevligt om det kunde föras en debatt som bygger på erfarenheter samt fakta.


 5. Kommentar #5 - Anna: 07/11 14:49

  Det är intressant men mest trist att det finns de som helt kallt talar om ”invandrare” som om det vore en homogen grupp av människor är likadana, tycker och beter sig likadant. Knappast vill du Kuittsa själv bli sammanblandad med andra människor på samma lösa grunder som du själv drar slutsatser?!

  Ser fram emot HBL:s artiklar på ämnet. Det måste finnas många aspekter som leder fram till segregering. När jag läser kommentarsfälten på hemsidan här framgår det tydligt att många behöver bli upplysta.


 6. Kommentar #6 - Kuittsa: 09/11 19:26

  Anna, i den allmänna invandringsdebatten är det underförstått att det handlar inte om alla invandrare. Men som du själv säkert förstår så är det väldigt mycket svårare för t.ex en rikssvensk femtonåring att lära sig finska än det är för dito estländska invandrare. Som svar på din sista mening håller jag fullständigt med,väldigt många behöver bli upplysta.


 7. Kommentar #7 - Kuittsa: 11/11 19:15

  Anser det vara extremt oprofessionelt utav Marianne Sundholm att demonisera mig för mina åsikter. Men vad som är det största problemet är att hon inte ens bemödar sig att svara mig på mitt svar till hennes osakliga inlägg.


 8. Kommentar #8 - Oscar: 14/11 16:29

  Kuittsa skriver ”Och vi vet ju alla hur det gick i Sverige, getton och whiteflight.”, och använder därmed Sverige som ett avskräckande exempel, när det gäller invandring. Det går förvisso inte att blunda för de problem som finns i Sverige, men att raljera på detta sätt dvs. tala om ghetton och andra problem som ett ensidigt resultat av invandringspolitiken, är att förenkla problematiken. Det är ett faktiskt ett fåtal områden där de sociala problemen har vuxit och blivit svårhanterliga, de allra flesta invandrarområden är både fina och trevliga. De problem som finns torde snarare bero på fattigdom och utanförskap, än religion eller etnicitet. På samma sätt som fattigdom alltjämt syns bland den finländska befolkningen. Faktum är att invandringens betydelse för ekonomisk tillväxt är mycket viktig i Sverige idag, liksom den varit tidigare i historien. Därför skulle det vara intressant att veta om den restriktiva invandringspolitik har kostat Finland, i form av tillväxt, ekonomisk utveckling och välfärd. Är det så att vi markant måste öka invandringen för att upprätthålla vår välfärdsmodell i framtiden?


 9. Kommentar #9 - Marianne Sundholm: 17/11 11:16

  Kuittsa, min avsikt var verkligen inte att få dig att känna dig demoniserad. Men du frågade varför du har censurerats och jag försökte förklara det för dig: du uttrycker dig på ett sätt som väldigt många anser rasistiskt. I just den här diskussionen skulle jag inte klassa dina uttalanden som hets mot folkgrupp men jag vet ju vad du har skrivit tidigare i andra kommentarer på hbl.fi också, även i de inlägg som plockats bort.

  Jag håller med Oscar om det här med att förenkla problematiken. Kuittsa hänvisade tidigare till andra länders misstag och frågade varför det skulle gå bättre i Finland, men det är ju exakt det det handlar om: vi måste få det att fungera bättre i Finland. Lära oss av andra länders misstag, stoppa segregeringen. Men lösningen är inte att stänga dörren för invandrare, varken i våra skolor eller vårt land.

  Diskussionen är för min del avslutad för den här gången, jag återkommer i nya inlägg och artiklar.


 10. Kommentar #10 - Kuittsa: 22/11 23:32

  Om det jag skriver kan anses rasistiskt, så undrar jag bara vad som kan anses om vad våra lärare tycker.

  http://www.opettaja.fi/pls/portal/docs/PAGE/OPETTAJALEHTI_EPAPER_PG/2011_08/156481.htm


RSS feed for comments on this post.

Kottby anropar

RSSKottby anropar

Marianne Sundholm har förortsfunderingar och storstadsdrömmar

 • Om bloggaren

  Marianne Sundholm trodde hon ville bo bland spårvagnar och lattehak men så fick hon barn och vips bodde hon i en trea i... ja, är det här förorten? Eller inte? Det ska hon reda ut. Dessutom skriver hon om sitt jobb som lokalreporter och om sin kärlek till Helsingfors. Hon vill gärna ha respons och idéer från läsarna om var i stan de riktiga pärlorna finns och hur vi kan göra vår huvudstad lite roligare, lite renare, lite finare – och lite bättre, helt enkelt.
 • oktober 2011
  M T O T F L S
  « sep   Nov »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • Etiketter

 • Kategorier