Provocerande cykelpling

Publicerad: 18/05 09:57

Vill någon förklara för mig varför cykelplinget så ofta uppfattas som provocerande? Det är ju inte en svordom utan bara ett sätt att uppmärksamma medtrafikanter om att man existerar, eller om att de råkar stå mitt på en cykelväg. Är det ljudet på plinget det är fel på? Tänker att borde hitta på något roligare ljud i så fall. En boombox med trumpeter och fanfarer och kanske Freddie Mercury som sjunger Bicycle, bicycle. Om folk skulle bli gladare då? Jag vill inte att någon blir sur av att jag cyklar. I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.

Aj jo, skulle även be er läsa granntidningens Teppo Moisios cykelkolumn. Den var bra. Här, varsågoda.

4 Comments

 1. Kommentar #1 - Harry Rönnberg: 19/05 08:45

  Jag har haft lite samma tankar, Tycker det låter smått argt och irriterat både med traditionella ringklockor och med sådana som man bara sänder iväg ett pling i taget med.
  Men det fotgängarna upplever det väl som lätt invadering av gångbanan när vi cyklister måste signalera: Här kommer vi! på delade gång och cykelbanor.
  På mjukare ljud reagerar inte fotgängare, utom möjligtvis lätt skrikande bromsar som får fotgängare att fort lämna väg. Men det känns också tråkigt att skrämma folk på stillsam promenad på detta sätt.


 2. Kommentar #2 - Mirakel: 19/05 17:27

  Bra kolumn, tack för länken!

  Jag fick en söt tigertuta till cykeln av min sambo (i stället för traditionell ringklocka), och häpnadsväckande nog har den lett till ett antal positiva kommentarer och smajl då jag varnat att här kommer jag. Tyvärr har jag insett att jag också måste skaffa en traditionell plingklocka som komplement; hälften av dem som promenerar på cykelvägar reagerar nämligen inte _alls_ på den fina tigertutan :(


 3. Kommentar #3 - Johannes: 20/05 13:00

  Själv följer jag Staffan Skotts rekommendation i Tidens Cykelbok (standardverket om cyklar på svenska): använd rösten! Den är alltid tillhands och betydligt trveligare än ett mekaniskt klingande. Oskyldiga hälsningsfraser och komplimanger till fotgängare tas nästan aldrig illa upp. Vanligt i de cyklande länderna (Danmark, Holland, Frankrike, …). Ringklocka behöver egentligen bara stumma cyklister.


 4. Kommentar #4 - Marianne Sundholm: 21/05 16:08

  Många bra tips här, tack för det!

  Kanske man borde börja ropa i stället jo. Då kan man ju välja ord och ton enligt situation. Oftast tror jag nog hälsningsfraser kunde räcka, och ofta är det nog bara det jag menar med plinget, trots att det sedan uppfattas som en svordom.


RSS feed for comments on this post.

Kottby anropar

RSSKottby anropar

Marianne Sundholm har förortsfunderingar och storstadsdrömmar

 • Om bloggaren

  Marianne Sundholm trodde hon ville bo bland spårvagnar och lattehak men så fick hon barn och vips bodde hon i en trea i... ja, är det här förorten? Eller inte? Det ska hon reda ut. Dessutom skriver hon om sitt jobb som lokalreporter och om sin kärlek till Helsingfors. Hon vill gärna ha respons och idéer från läsarna om var i stan de riktiga pärlorna finns och hur vi kan göra vår huvudstad lite roligare, lite renare, lite finare – och lite bättre, helt enkelt.
 • maj 2012
  M T O T F L S
  « feb    
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Etiketter

 • Kategorier