Invandrartäthet och rasism

Publicerad: 20/04 16:02

Skrev om segregeringen och röstningsbeteendet i Helsingfors i dagens tidning (klicka på bildlänken i artikeln så ser ni hela grafiken) och fick i morse ett mejl med intressant information om läget i Storbritannien, eller närmare bestämt England och Wales. Där visar forskning nämligen att de som stöder det främlingsfientliga partiet British National Party (BNP) inte alls bor i invandrartäta områden, utan tvärtom i områden där andelen invandrare är låg.

Bilden visar kartor som BBC sammanställt, där det blåa står för områden med högt stöd för BNP och det röda för områden med hög invandrartäthet. Bilden är hämtad härifrån. Du kan läsa mera om undersökningen i den här artikeln på British Evening Standard samt här på Oxfords hemsida.

Som mejlskribenten (en läsare och journalistkollega) skrev: det verkar som om man är rädd för det främmande, inte det man är van vid.

Klart är åtminstone att jag hittar allt fler orsaker att fortsätta bevaka segregeringsfrågan.

3 Comments

 1. Kommentar #1 - kuittsa: 20/04 19:53

  Om jag har förståt Yle:s artikel rätt så vill inte Sfps rikdagsman i Helsingfors. Astrid Thors antar jag. Att invandrarelever från skolor med över representering av invandrare flyttas till skolor nära hennes bostad. Där kan vi verkligen tala om rasism. Men sådana är de liberala. Liberala så länge problemen drabbar endast någon annan.

  ”Maahanmuuttajalapset halutaan jakaa tasaisesti Helsingin kouluihin

  Enemmistö Helsingin uusista kansanedustajista on sitä mieltä, että maahanmuuttajalapset pitäisi sijoittaa tasaisesti kaupungin eri kouluihin.
  Ylen vaalikoneen väittämään ”Helsingissä maahanmuuttajalapset on sijoitettava tasaisesti eri kouluihin” yhtyi 20:stä vastanneesta kansanedustajasta 12.
  Kokoomuksen ja vasemmistoliiton uusista kansanedustajista kaikki olivat väitteen kanssa joko täysin tai jokseenkin samaa mieltä. SDP:n, vihreiden ja perussuomalaisten ryhmissä kannat hajosivat tasaisesti.
  Sekä RKP:n että keskustan ainoat helsinkiläiskansanedustajat olivat väitteestä täysin tai jokseenkin eri mieltä.

  YLE Helsinki

  http://yle.fi/alueet/helsinki/2011/04/maahanmuuttajalapset_halutaan_jakaa_tasaisesti_helsingin_kouluihin_2530576.html


 2. Kommentar #2 - S.Sahlstedt: 20/04 20:09

  Från de invandratäta områdena flyttar ursprungsbefolkningen bort så fort det är möjligt. I Malmö har man börjat bygga ”Gated communities”. I valet i Sverige var Sverigedemokraterna största parti i bl.a Almgården invid Rosengård. Här är svenskarna både vana vid och rädda för det som händer bredvid: bilar brinner, ambulans och brandkår attackeras osv.
  I den lilla staden Strömsund i Jämtland fick Sverigedemokraterna massor med röster i en viss skola. I det förra valet inga. Just i denna skola hade man integrationskurser för muslimer från Asien. Deras kvinnosyn var sådan att kvinnorna tvingades klä sig i burkha eller sitta bakom ett skynke. De kvinnliga lärarna fick yttra sig endast då de manliga eleverna gav lov till det. Nog upplevde de svenska eleverna detta som något främmande och skrämmande!


 3. Kommentar #3 - mikaela: 21/04 16:32

  Jag tror inte man hittar svar på de här frågorna i strikt statistik om hur folket röstat eller hur politiker röstat i en specifik fråga.

  De i riksdagen som motsatte sig eller var ”av annan åsikt” om den jämna distribueringen av invanrade i skolorna hade eventuellt någon helt annan orsak för sin åsikt än rasism eller rädsla för det främmande…. varför skulle inte barn med invandrar bakgrund ha samma rätt (som alla andra skolbarn) att gå i den skola som ligger närmast hemmet ?

  Jag brukar använda Kanada som ett exempel på lyckad integrationspolitik. Är absolut inte insatt i detaljerna, men utgående av egna erfarenheter som en ”främling” i landet tycktes det finnas mycket lite — om alls — sådan uttalad främlingsfientlighet som nu tycks blomma upp lite överallt i Europa. Det värsta med fientligheten här ”i gamla världen” är att den så ofta riktar sig mot hudfärg, språk eller religion… Om du ser ”rätt” ut eller pratar ”rätt” lämnas du nog i fred fastän du skulle ha flyttat hit från andra sidan jordklotet.

  Och ja, Kanada är ett svårt land att jämföra med då praktiskt taget hela landets befolkning härstammar från något annat land ursprungligen, men ja… Men i varje fall har man i Kanada låtit alla bevara sin ursprungliga nationella identitet istället för att göra som i USA där alla ska ”smälta ihop” och bli en del av den stora amerikanska familjen.


RSS feed for comments on this post.

Kottby anropar

RSSKottby anropar

Marianne Sundholm har förortsfunderingar och storstadsdrömmar

 • Om bloggaren

  Marianne Sundholm trodde hon ville bo bland spårvagnar och lattehak men så fick hon barn och vips bodde hon i en trea i... ja, är det här förorten? Eller inte? Det ska hon reda ut. Dessutom skriver hon om sitt jobb som lokalreporter och om sin kärlek till Helsingfors. Hon vill gärna ha respons och idéer från läsarna om var i stan de riktiga pärlorna finns och hur vi kan göra vår huvudstad lite roligare, lite renare, lite finare – och lite bättre, helt enkelt.
 • april 2011
  M T O T F L S
  « mar   maj »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • Etiketter

 • Kategorier