Kaffejakten: Bensinkaffe

Publicerad: 02/02 10:59

Mitt närmaste kafé är en bensinstation. Som jag nämnt tidigare är detta det ultimata beviset på att Kottby ligger i förorten och inte i stan. Jag traskar ändå modigt och fördomsfritt iväg för att smaka på bensinstationsdelikatesser – och blir positivt överraskad. (Jag vet. Jag blir mer och mer hjärntvättad. Hittar inga fel med förorten längre. Kallar den för förortsidyll. Stortrivs.)

Stationen i fråga är förstås en ABC, för finns ju inte många av de andra sorterna längre. Till saken hör att butiken/kaféet precis har renoverats. Lokalen är fräsch och butiken har ett rätt stort utbud av färdig- och skräpmat och andra förnödenheter, vilket är bra för mig med tanke på läget och öppettiderna. Här kan jag få mjölk sex på morgonen och chips tio på kvällen, om jag skulle behöva. Uuh!

Bensinstationer lider av den seglivade uppfattningen att de erbjuder riktigt vidrigt kaffe. Men sedan de där automatiska espressomaskinernas intåg går det ju att få en någotsånär skaplig kopp lite var som helst. Och så ska jag medge något fruktansvärt opassande: jag har en smått pervers böjelse för dallasbullen. Just bensinstationsversionen alltså. Den är likadan överallt och jag vet precis vad jag får när jag beställer en sån, var i landet jag än befinner mig. Det känns tryggt. Ingen exotik här inte. Usch nej.

Kaffekoppen och brickan på bildan är för övrigt det enda i kaféet som diskas och återanvänds. Besticken är i plast, i fejksilver, och bullen och köttpirogerna serveras i papperspåsar. Allt ska slängas. Men vem väntade sig att en bensinstation skulle vara grön.

Kaffejakten ska använda samma poängsättning för alla kaffehak, så varsågoda:

Betyg (på skalan 1-5 där 1 är dåligt, 5 är bra och 6 är riktigt utomordentligt):

 • Trivsel: 3 om du inte tittar ut genom fönstret, 1 om du gör det
 • Kaffe:3
 • Bakverskutbud: 2
 • Bakverkskvalitet: 2 (alla har nog inte samma böjelse för dallasbullar)
 • Pris: 3 (det är rätt billigt, men inte tillräckligt billigt)
 • Läge: 3 (vid Kottbys största trafikleder, men vid Kottbys största trafikleder)

Sammanfattningsvis 2 då.För vi måste nog förbise den där första trean, det går nämligen inte att låta bli att titta ut genom fönstret. Och en bensinstation är en bensinstation är en bensinstation. Med just den utsikten:

Läs även: Kaffejakten del 1, Park Hotel Käpylä

4 Comments

 1. Kommentar #1 - Marianne: 02/02 11:13

  För övrigt, om dallasbullen: heter den så på svenska? Bildgooglandet för finskans dallaspulla ger ju sådana som den jag fotat, medan en bildsökning för dallasbulle ger det jag skulle kalla kanelbullar. Och så vill jag ju som finlandssvensk skriva bulla och bullor och inte bulle och bullar. Men vi snackar alltså bakverk och inte påvliga skrivelser här.

  Svårt. Och då har vi fastlagens semlor framför oss.


 2. Kommentar #2 - Maria: 09/02 22:40

  Nu måste jag protestera litet. Det finns faktiskt en ABC-mack på Mechelingatan 5 bredvid Perho. Okej, Kottby är inte centrala H:fors hur man än vänder på saken, men inte skulle jag kalla det en förort heller. Eller är Munksnäs också en förort? (medger att det är cafétätare där än i Kottby) Kottby är en urban BY (som tillsvidare tyvärr saknar ett bra café).


 3. Kommentar #3 - Maria: 09/02 22:42

  för stolta Kottbybor är detta med hembygd sensitiva frågor :)


 4. Kommentar #4 - Marianne: 16/02 11:04

  Maria, jag ska utreda det här med förorter och byar noggrannare i något skede, men jo du har rätt, urban by är en bättre benämning. Eller det är det Kottby kunde vara, om det fanns lite mera service i vår kära stadsdel… för skillnaden är ju ändå att ABC:n på Mechelingatan inte är det enda stället i det kvarteret som serverar kaffe och bullar. ;)

  Men visst, förortsbenämningen är nog främst skämtsam. Jag ville bara poängtera att Kottby är utanför det man kan kalla en verklig stadsmiljö.


RSS feed for comments on this post.

Kottby anropar

RSSKottby anropar

Marianne Sundholm har förortsfunderingar och storstadsdrömmar

 • Om bloggaren

  Marianne Sundholm trodde hon ville bo bland spårvagnar och lattehak men så fick hon barn och vips bodde hon i en trea i... ja, är det här förorten? Eller inte? Det ska hon reda ut. Dessutom skriver hon om sitt jobb som lokalreporter och om sin kärlek till Helsingfors. Hon vill gärna ha respons och idéer från läsarna om var i stan de riktiga pärlorna finns och hur vi kan göra vår huvudstad lite roligare, lite renare, lite finare – och lite bättre, helt enkelt.
 • februari 2011
  M T O T F L S
  « jan   mar »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28  
 • Etiketter

 • Kategorier