Kaffejakt, del 1

Publicerad: 18/12 09:18

Jag är stor kafévän och tänker ta det som en utmaning att hitta ett trevligt ställe att dricka en god kopp kaffe på i mina kvarter. Därav inleder jag Projekt Kaffejakt här på Kottbybloggen.

Vi börjar med aktningsvärda Park Hotel Käpylä som byggdes 1949 inför olympiaden liksom så mycket annat i stadsdelen. Stället är, som ni eventuellt förstår av namnet, ett hotell och inte ett kafé men i Kottby tager man vad man haver. Jag travade in en förmiddag med ettåringen, skakade av mig snön och frågade efter bakverk. (En orsak till att jag är kafévän är nämligen att jag är ännu större bakverksvän.)

Bordsytan säger allt om inredningen.

Betyg (på skalan 1-5 där 1 är dåligt, 5 är bra och 6 är riktigt utomordentligt):

 • Trivsel: 3. Rent och ljust med vänlig personal, men känns främst som en lunchrestaurang.
 • Kaffe: 3. Färskt, ok. Finns även espresso.
 • Bakverskutbud: 2. Finns visserligen flera efterrätter, men enda bakverket den här dagen var chokladkaka. De hade inte ens bulla.
 • Bakverkskvalitet: 3. Chokladkakan var varm och hade försetts med en klick hjortronsylt samt ett hallon som ettåringen genast nappade. God kaka, men ingen wowkänsla.
 • Pris: 2. Kaffe, chokladkaka och äppelsaft blev omkring nio euro. I centrum skulle det vara ganska okej. I Kottby, nja.
 • Läge: 5 förstås, för det är i Kottby! Haha. Nä men seriöst är läget ganska så bra för Kottby, vid ettans ändhållplats alltså. Vi säger 4.

Medeltalet en 3- alltså. Vet ju att det inte är rättvist att betygsätta ett hotell utgående från kafékriterier (och ska nog testa att äta på hotellet någon gång, samt förstås bada i ställets legendariska bastur), men för att få jämförbara resultat i min ambitiösa empiriska kaffeforskning tänker jag använda mig av ungefär den här tabellen på alla ställen.

”Alla” ställen förresten. Har ingen aning om hur många det kan bli. Förhoppningsvis fler än ett. Tips emottages nedan.

8 Comments

 1. Kommentar #1 - Maria: 02/01 22:55

  Första maj öppnar Ottos och Topis symapiska kioskcafé i den sk lippakiskan mittemot Park Hotel. Dom har suveränt bra kaffe och färska croissanter! Fram tills dess lär det vara lite tunnsått med det goda kaffet i Kottby… Har du testat Café Oulunkylä på Åggelbyvägen 7 bredvid rondellen?


 2. Kommentar #2 - Maria: 02/01 22:56

  Menade förstås ”sympatiska” kioskcaféet.


 3. Kommentar #3 - Marianne: 03/01 10:53

  Har kollat på kiosken och undrat om det är någon som är aktiv där, roligt att höra att det är dags i maj! Min tidigare kvarterslippakiska (vad heter de på svenska? Funkiskiosk?) var Bear Park Café i Berghäll, den kommer jag nog att fortsätta besöka fast jag inte bor där längre, storgillar.

  Café Oulunkylä, nej, ska prova det! Fler tips? Körde förbi någon liten kaffestuga i Vik också. Längtar till sommar och cykelväder, då ska det bli många kaffeutfärder.


 4. Kommentar #4 - Maria: 03/01 21:22

  Det fanns en diktkiosk (dikter och kaffe) i lippakiskan nångång i början av 2000-talet men Ottos och Topis café är den bästa kaffehändelsen i Kottby på 10 år! Killarna serverar kaffe från Kaffa Roastery på Båtsmansgatan – utmärkt cappuccino.

  Ett ställe jag inte ännu besökt men som verkar intressant är det schweitsiska konditoriet (!) Café Swiss Chalet i hörnet av Baggbölevägen och Andelslagsvägen i Baggböle:
  http://www.sveitsinmokki.fi/


 5. Kommentar #5 - Marianne: 04/01 10:47

  Tack, är mycket nöjd med de här tipsen! Tolkar det som att du också är kaffefantast i trakten?


 6. Kommentar #6 - Maria: 08/01 16:59

  Jovisst! Men det ska vara tillrett på italienskt vis, filterkaffe gör magen så konstig :)


 7. Kommentar #7 - Marianne: 09/01 10:35

  Ja visst gör det. Men i brist på bättre dricker jag nog till och med pulverkaffe. Drar dock gränsen vid kontorets automat, urk.


 8. Kommentar #8 - Riku: 02/02 13:06

  ”Sen när det blir cykelväder”? Vad är det nu då? Nåja, ett tips är Café Oulunkylä på Åggelbyvägen. Ägs av thailändare tror jag som är suveräna på att sätta ihop deals av typen ”ta två dallasbullor med kaffe och en karelsk piråg så får du en saft åt barnet gratis”. Dessutom är det ganska trevligt att sitta utomhus där och titta på alla dårar som cyklar förbi.


RSS feed for comments on this post.

Kottby anropar

RSSKottby anropar

Marianne Sundholm har förortsfunderingar och storstadsdrömmar

 • Om bloggaren

  Marianne Sundholm trodde hon ville bo bland spårvagnar och lattehak men så fick hon barn och vips bodde hon i en trea i... ja, är det här förorten? Eller inte? Det ska hon reda ut. Dessutom skriver hon om sitt jobb som lokalreporter och om sin kärlek till Helsingfors. Hon vill gärna ha respons och idéer från läsarna om var i stan de riktiga pärlorna finns och hur vi kan göra vår huvudstad lite roligare, lite renare, lite finare – och lite bättre, helt enkelt.
 • december 2010
  M T O T F L S
  « Nov   jan »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Etiketter

 • Kategorier