Än är det sommar

Publicerad: 12/08 11:02

 

Jag är tillbaka från semestern men vägrar acceptera att sommaren skulle vara slut för det. Inte fast regnet står som spön i backen.

Så här kommer några tips för sommaraktiviteter i Helsingfors, testade och klart godkända av bland annat mig själv och vår tvååring. Än hinner ni!

 

Fallkulla gård

Får, getter, kor och hästar samt den berömda kidnappade ponnyn Lakupekka. Bland annat. Tvååringen gillade bäst att mata getterna med maskrosblad, samt att springa runt i den lilla bondgården i lekstugsformat. Inträdet är gratis och gården är den här veckan öppen varje dag 10–15, från nästa vecka öppen onsdag till fredag 10–18 och söndag 10–15.


 

Fölisön

Har en trevlig liten badstrand och ett ganska så retrot inrett kafé som satsar på inhemska produkter. Byggnaderna, det vill säga själva museet, är öppna 11-17 i augusti och efter det 1.9.-15.9 må-fre 9-15, lö-sö 11-17. Men vi tyckte det räckte riktigt bra att cykla dit, gå omkring en stund, äta en glass och ta sig ett dopp.

 

Gumtäkts friluftsbad

Upptäckte det här stället först i fjol (kanske på grund av att jag då första gången hade ett barn som var intresserat av plask) och det är en guldgruva! Mycket barnvänligare än Simstadion, och minus Simstadions hormonstinna bodare. Klätterställning, gunga och utegym finns också, samt dyra hoppslott och ett kafé med sliskiga och dyra pommes frites, så ta gärna med egen matsäck. OBS! Öppet bara till 21.8, skynda!

 

Kasinostranden på Drumsö

Stans barnvänligaste strand, tycker jag. Grunt, rent och med både skapligt kafé, klätterställning och alldeles riktiga toaletter i närheten. De lovar varmt några veckor framåt nu så strandsäsongen är långt ifrån över, bara algerna håller sig borta.

 

Sandvikens lopptorg

En sommarklassiker, men jag hade ingen aning om att det fungerar så bra med småbarn också. Det finns massvis med leksaker och barnkläder till salu, och det är roligt att kunna köpa någon enstaka sak som barnet pekar på utan att få väldigt ont konsumtionssamvete eller mycket stora hål i plånboken. Kaffe/saft och bulle på torgkaféet är förstås en självklar del av programmet.

 

Parkhäng

Ni vet redan det här: Helsingfors är fullt av parker. Men jag har den senaste tiden särskilt börjat uppskatta dem på grund av att de erbjuder ett relativt smärtfritt sätt att umgås med vänner OCH barn, jämfört med till exempel att försöka sitta på kafé. I Kajsaniemiparken brukar vi bänka oss ungefär i närheten av funkiskiosken och lekparken, så har vi tillgång till både take away-kaffe och gungor. Andra parker med samma utbud är till exempel Koffparken och Havsparken.

 

Ett glas med utsikt

… och till sist, dock inte testat av tvååringen: ett glas uppe på Tornis uteservering kan man njuta av även in på hösten. Men det är förstås extra charmigt när det är varmt. Se till att hinna med några barnfria sommarkvällar ännu i år.

 

Nästa vecka ska vi försöka hinna till Rönnskär, det är ett sommarmåste som inte blivit av i år ännu. Har ni andra sommartips man ännu hinner med?

1 kommentar

  1. Kommentar #1 - Ulf Persson: 12/08 19:05

    Välkommen tillbaka och tack för alla trevliga tips! En av mina favoritpromenader hemifrån går just förbi Gumtäktsbadet men jag har ännu inte vågat mig in. Upplever för första gången Helsingfors på riktigt, så jag tar tacksamt emot alla tips!Och snart är det festspel!
    http://ulfpersson.wordpress.com/2011/08/10/en-promenad/


RSS feed for comments on this post.

Kottby anropar

RSSKottby anropar

Marianne Sundholm har förortsfunderingar och storstadsdrömmar

  • Om bloggaren

    Marianne Sundholm trodde hon ville bo bland spårvagnar och lattehak men så fick hon barn och vips bodde hon i en trea i... ja, är det här förorten? Eller inte? Det ska hon reda ut. Dessutom skriver hon om sitt jobb som lokalreporter och om sin kärlek till Helsingfors. Hon vill gärna ha respons och idéer från läsarna om var i stan de riktiga pärlorna finns och hur vi kan göra vår huvudstad lite roligare, lite renare, lite finare – och lite bättre, helt enkelt.
  • augusti 2011
    M T O T F L S
    « jun   sep »
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
  • Etiketter

  • Kategorier