Nya cykelvägar

Publicerad: 11/05 12:02

Bilder från gårdagens kritiska cykelfärd finns här på kaupunkifillari.fi. Cykelturen görs alltså för att visa hur det kunde se ut i den här staden, om bilarna lite oftare fick ge plats för cyklar.

Sommarens cykelvägssatsning är Mannerheimvägen i centrum, mellan Svenskis och Kiasma. Och den görs inte en dag för tidigt. Andra cykelvägar som byggs är rampen upp från Gräsviken till Västerleden (strax klar) och förbättringarna vid Nordenskiöldsgatan i Tölö, där Aurorabron ska byggas för cykel- och promenadväg.

Så fortsätter bygget på Banan mellan Kiasma och Gräsviken/Busholmen, synd att den försenas så rejält. Vi får nöja oss med den virtuella versionen i ännu ett år. En annan cykelväg som inte blir av i år som tänkt är Helsingegatan i Berghäll. Den har ritats in som projekt för 2011 på Byggnadsverkets planeringskarta (pdf här), men där lär inte hända något förrän nästa år.

Tittar man på alla de här cykelvägsstumparna känns det ju nog som de är slumpvis placerade, strödda lite här och där över kartan. Men stumparna ska väl växa och möta varandra så vi har ett enhetligt nät sedan. Någon gång. I framtiden. In a galaxy far far away.

Vilka ställen i staden tycker ni cyklister behöver akut förbättring?

4 Comments

 1. Kommentar #1 - S. Lindh: 12/05 13:37

  Bloggen frågar:
  ”Vilka ställen i staden tycker ni cyklister behöver akut förbättring?”

  För mig som fotfolk det absolut första stället där jag önskar förbättring finns mellan cyklisternas öron. Trottoaren är inte automatiskt en cykelväg men alldeles för många cyklister tror så och därtill uppför sig oförskämt när åldringar med rollator, mammor med barnvagn eller annat folk med hund vågar påpeka om saken.


 2. Kommentar #2 - Nina: 12/05 22:18

  Själv är jag aktiv centrum cyklist. Cyklar alltid väldigt långsamt i innerstan för att kunna ta hänsyn till de fotgängare som för sällan kommer ihåg att kolla efter cyklister. Det är så synd att det är så svårt för dessa två grupper att respektera varandra i vårt land. En tom trottoar tycker jag det är helt ok att använda men då kan man höra någon ropa på långt håll att det minnsann är förbjudet. I andra länder samsas cyklister och fotgängare så mycket smidigare.

  Akut förbättring – från centrum mot Rödbergen är svårt med cykel, Tölö har väldigt lite cykelvägar och samma inne i Berghäll.


 3. Kommentar #3 - Maria: 14/05 23:36

  Backasgatan mellan Sturegatan och Backasgatans simhall. Det finns en cykelväg längs med Sturegatan, och en annan cykelväg börjar vid simhallen, men hur är det tänkt att man ska komma sig dit om man kommer längs Sturegatan från Aleksis Kivigatans håll och skall mot Kottby? Det är livsfarligt att cykla i bussfilen på Backasgatan.


 4. Kommentar #4 - Marianne: 18/05 12:05

  Det är precis så där det är! Cykelvägen finns på någon gata och tar sedan abrupt slut.

  S.Lindh: Synd att du råkat ut för ohövliga cyklister. Bättre cykelvägsnät i staden skulle ju göra både cyklister, fotgängare och bilister gladare. Lyckligtvis har ju staden ett cykelprojekt på gång, det behandlas i stadsplaneringsnämnden i morgon igen. ( http://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkisuunnittelulautakunta/Suomi/Esitys/2011/Ksv_2011-05-19_Kslk_14_El/4C8FF035-9B23-460F-AF12-E6BB2F550294/Pyorailyprojektin_tilannekatsaus_ja_pyoraliikentee.html )


RSS feed for comments on this post.

Kottby anropar

RSSKottby anropar

Marianne Sundholm har förortsfunderingar och storstadsdrömmar

 • Om bloggaren

  Marianne Sundholm trodde hon ville bo bland spårvagnar och lattehak men så fick hon barn och vips bodde hon i en trea i... ja, är det här förorten? Eller inte? Det ska hon reda ut. Dessutom skriver hon om sitt jobb som lokalreporter och om sin kärlek till Helsingfors. Hon vill gärna ha respons och idéer från läsarna om var i stan de riktiga pärlorna finns och hur vi kan göra vår huvudstad lite roligare, lite renare, lite finare – och lite bättre, helt enkelt.
 • maj 2011
  M T O T F L S
  « apr   jun »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Etiketter

 • Kategorier