Spårvagnen är grön (och gul)

Publicerad: 25/03 10:25

Nu är kontraktet undertecknat och allt klappat och klart – det blir finska Transtech som levererar 40 nya spårvagnar till HST år 2015. Affären är värd 113 miljoner euro och behövs för att spårvagnsnätet utvidgas. Transtech har dessutom option på hela 90 vagnar till, om spårvagnsnätet utvidgas ytterligare som planerat.

Transtech poängterar på sin hemsida att vagnarna trots att de är låggolvsvagnar ska klara av både kurvor och backar, till och med utan att gnissla. Men hur är det med det där gnisslandet egentligen, har vi vid det här laget vant oss vid det till den grad att vi kommer att sakna det sedan? Ljudet från spårvagnarnas gnisslande och rasslande lär vara ett som miljöcentralen får vitt skilda åsikter om från stadsborna: en del älskar det, andra hatar det. Och märk väl: blir spårvagnarna för tysta är de faktiskt en trafikfara för de andra i trafiken som inte hör dem komma.

Ljud eller inte, glädjande är ändå att spårvagnarna, åtminstone på fantombilderna, åter är gröna nedtill och gula upptill. Nån ordning. Hoppas det blir så när de syns i trafiken också. Två vagnar ska vara färdiga att testköras 2013 så att serieproduktionen sedan kan sättas igång 2014.

Passar också på att göra reklam för att vår praktikant de senaste två veckorna, Daniel Donner, har gjort reportage från en runda med treans spårvagn för att se om stämningen är likadan som för tio år sedan då Hbl:s Jenny Bäck gjorde samma sak. Håll utkik för den i tidningen.

3 Comments

 1. Kommentar #1 - asfaltrosen: 26/03 02:29

  Ojojoj, en helt tyst stad! Tyst spåra, tysta elbilar eller vattenbilar (jo de utvecklas visst i Asien nu) och ren luft. Ah. Vill rekommendera dokumentären Earth 2100 till alla som är intresserade av vår planets framtid (lättsamt utförd men tungt tema) eller åtminstone budet på hur det kan gå fram till år 2100. Skrämmande saker.


 2. Kommentar #2 - Nina: 26/03 11:19

  Hmm, Helsingfors vore inte Helsingfors utan gnisslande spårvagnar…det hör liksom till:)


 3. Kommentar #3 - Marianne: 28/03 16:14

  Jag tycker också det hör till! Men man tycker kanske annorlunda om man bor med sovrumsfönstret precis ovanför någon riktigt gnisselframkallande kurva?


RSS feed for comments on this post.

Kottby anropar

RSSKottby anropar

Marianne Sundholm har förortsfunderingar och storstadsdrömmar

 • Om bloggaren

  Marianne Sundholm trodde hon ville bo bland spårvagnar och lattehak men så fick hon barn och vips bodde hon i en trea i... ja, är det här förorten? Eller inte? Det ska hon reda ut. Dessutom skriver hon om sitt jobb som lokalreporter och om sin kärlek till Helsingfors. Hon vill gärna ha respons och idéer från läsarna om var i stan de riktiga pärlorna finns och hur vi kan göra vår huvudstad lite roligare, lite renare, lite finare – och lite bättre, helt enkelt.
 • mars 2011
  M T O T F L S
  « feb   apr »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Etiketter

 • Kategorier