Takodling på Glaspalatset

Publicerad: 17/05 08:45

I gårdagens tidning skrev jag om planerna för Glaspalatsets innergård. Det ska bli mer och mer kulturevenemang, producerade av Glaspalatsets mediacenter: designtorg, matmarknader, filmuppvisningar, allt möjligt. Gården ska också rent konkret bli trivsammare och få både bänkar, cykelställ och växter. Teemu Lehto drömmer om att erbjuda Helsingforsarna en fruktträdgård mitt i staden, och han undersöker nu hur bra äppel- och plommonträd samt hallonbuskar klarar sig i stora växtlådor. Lyckas allting bra kan det bli till och med 200 mobila äppelträd på gården redan i sommar.

 

Lehto bär ändå på en ännu större dröm: odlingsland på Glaspalatsets tak. Byggnaden är skyddad så drömmen kräver förstås en hel del utredningar för att ens flytta från idéstadiet till planeringsstadiet, men jag tycker det är värt att titta på. Klistrar in en bild från föreningen Kattoparatiisi.

 

Gröna tak blir allt vanligare i metropolerna där ute i världen. I Helsingfors har vi rätt mycket grönt redan på marken och omkring oss, så behovet är inte lika stort men visst är det ändå en kul grej. Jag menar varför inte utnyttja också de kvadratmetrarna. Och så länge dräneringen fungerar lär det vara bara bra för huset, både vinter och sommar, isoleringsmässigt alltså. Här i Helsignfors känner jag inte till fler fall än att Savoy har en örtträdgård på taket.

 

Vad tycker ni om Glaspalatsplanerna? Vill ni ha fler gröna tak i Helsingfors, och var kunde man börja?

 

Kottby anropar

RSSKottby anropar

Marianne Sundholm har förortsfunderingar och storstadsdrömmar

 • Om bloggaren

  Marianne Sundholm trodde hon ville bo bland spårvagnar och lattehak men så fick hon barn och vips bodde hon i en trea i... ja, är det här förorten? Eller inte? Det ska hon reda ut. Dessutom skriver hon om sitt jobb som lokalreporter och om sin kärlek till Helsingfors. Hon vill gärna ha respons och idéer från läsarna om var i stan de riktiga pärlorna finns och hur vi kan göra vår huvudstad lite roligare, lite renare, lite finare – och lite bättre, helt enkelt.
 • maj 2012
  M T O T F L S
  « feb    
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Etiketter

 • Kategorier