Matglädje, vår nya religion

Publicerad: 18/11 17:26

I gårdagens tidning kunde ni läsa om Helsingfors fullbokade krogar. I morgon ordnas Restaurangdagen för tredje gången, och den har vuxit från 40 till 180 till över 270 stycken pop-up restauranger.

Mat intresserar, inspirerar och engagerar, och en del sorters mat mera än andra. En sökning på ravintolapaiva.com visar att rebellkrögarna erbjuder en salig blandning av bakverk, soppkök, snabbmat och asiatiskt, men en viss trend går ändå att urskilja: 44 av restaurangdagens pop-up kök marknadsför sig med ordet ”ekologisk”, 41 stycken med ordet ”närmat”.

Lägg till att ekologiska mataffärer och böcker om tillsatsämnen går åt som äkta smör i matbutiken, att årets julklapp är en tjänst med färdigpackade matkassar, gärna med en närproducerad ekologisk julskinka i innan den tar slut i år igen. Maten är vår nya religion.

Men som alltid när det gäller religioner omfattas inte alla. I går i Radio Vega Huvudstadsregionen uttalade sig en Västersundommamma om sin skolmatsundersökning där hon fått chockerande resultat om hur många lågstadiebarn som inte får en varm middag hemma. (Lyssna här, spola till ca 0.00.52.) Espoo Catering som sköter skolmaten i Esbo gjorde en enkät i våras som visade att 85 procent av barnen får både frukost och middag hemma. Mer än var tionde får alltså inte det.

Maten är som mycket annat både en resursfråga och en segregeringsfråga. En del har pengar och tid för att satsa på den, andra inte. Det här blir extra tydligt när skolmaten diskuteras: de föräldrar som engagerar sig, de som kontaktar skolköken och spanar efter e-koder och skum buljong i innehållsförteckningar, är nog också de som ser till att barnen ”åtminstone hemma” får god mat, hälsosam mat, näringsrik mat. Varje dag. Men de där vars barn behöver mat ”åtminstone i skolan” då? Den där andelen på 15 procent som på grund av långa arbetsdagar eller liten matkassa inte kan erbjuda barnen ett hemlagat mål varm mat varje dag, de är inte lika högljudda om skolans halvfabrikat.

De flesta håller säkert med om att skolmaten behöver mera resurser. Men den främsta orsaken att satsa på skolmaten är trots allt inte den nitiska jakten på tillsatsämnen och halvfabrikat, utan att skolmatens grundfunktion måste garanteras: varje barn ska få känna sig mätt i magen.

Makaronilådan är en av de populäraste skolmatsrätterna, trots att den är billig och gjord på halvfabrikat. Arkivfoto: Tor Wennström

3 Comments

 1. Kommentar #1 - Lina: 21/11 10:07

  Ett i mitt tycke härligt och fräscht blogginlägg.
  Jag hör själv till den kategori som inte har några barn,men som ändå följer med diskussionen om tillsatsämnen i maten. jag tycker,precis som Marianne Sundholm, att diskussionen om mat(om tillsatsämnen,om ekologisk och/eller närproducerad mat och om fetter9för vissa tycks ha blivit vår nya religion. Vill man vara en”god”(?) människa år 2011-vilket jag själv enligt nedan nämnda kriterier INTE kan anses vara- gäller det att jaga tillsatsämnen samt ekologisk och närproducerad mat nästan på heltid. Dessutom gäller det att anse att kolhydrater och lättprodukter är gift och att smör är det som skall råda bot på människans alla hälsoproblem. Men ursäkta,det här fick inte diskuteras-det trampar på för många ömma tår…


 2. Kommentar #2 - Kuittsa: 24/11 20:38

  Kom att tänka på det här med närproducerat. Denna gång handlar det inte om julskinkan utan om renkött. Beställde för ungefär en vecka sedan en halv ren från Lappland. Tja det är ungefär tusen kilometer bilvägen till Lappland härifrån. Kanske det vore bättre att beställa vildsvinskött från Estland. Till Estland är det endast några hundra kilometer.


 3. Kommentar #3 - Marianne Sundholm: 04/12 15:28

  Såg ni Atrias helsidesannons i dag, fanns både i Hbl och HS? Om hur mycket ”tillsatsämnen” vanliga lingon innehåller och om mängden nitrater i rödbetor och vanligt kranvatten jmf med korv. Ganska intressant att de går till motattack på det sättet. Populistiskt, visst, men en viss poäng om det där med sunt bondförnuft har de ju.

  Och Kuittsa, helt rätt. Närproducerat är inte alltid ekologiskt, lika lite som ekologiskt alltid är miljövänligt. Det är en djungel det där med mat.


RSS feed for comments on this post.

Kottby anropar

RSSKottby anropar

Marianne Sundholm har förortsfunderingar och storstadsdrömmar

 • Om bloggaren

  Marianne Sundholm trodde hon ville bo bland spårvagnar och lattehak men så fick hon barn och vips bodde hon i en trea i... ja, är det här förorten? Eller inte? Det ska hon reda ut. Dessutom skriver hon om sitt jobb som lokalreporter och om sin kärlek till Helsingfors. Hon vill gärna ha respons och idéer från läsarna om var i stan de riktiga pärlorna finns och hur vi kan göra vår huvudstad lite roligare, lite renare, lite finare – och lite bättre, helt enkelt.
 • november 2011
  M T O T F L S
  « okt   Dec »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Etiketter

 • Kategorier