Vad ska hända med mattbryggorna?

Publicerad: 04/03 21:16

Doften av tallsåpa. Ljudet av borsten som dras fram och tillbaka över trasmattan och som vill rymma ifrån ens löddriga händer. Saltvattnet som stänker och fötterna som fryser av den långa stunden i vattnet.

När jag var liten tvättade vi mattor på vår egen brygga på sommarstugan med mormor och mamma. Och såg ingen fara i att  all såpa rann ut i havsvattnet. Man tänkte inte på det då. Det var först när jag blev lite äldre som algerna blev ett hett diskussionsämne. Varje sommar.

De fjorton mattbryggorna som finns i Helsingfors har på grund av de nya (helt välkomna) ekologiska värderingarna ingen funktion längre. Men de har varit en rolig del av stadskulturen och det är säkert fler än jag som blir lite varmt nostalgiska av mattskurarminnen. Trots att vi nu vet att det var fel.

Det skulle vara synd om bryggorna försvinner bara för att ingen tar hand om dem längre. Därför har en grupp studerande vid Aaltouniversitetet i samband med designhuvudstadsåret fått i uppgift att hitta på nya användningsformer för bryggorna. De kunde bland annat användas för att ordna fester på, eller förses med stora häftiga gungor för att ge barnen andra nöjen än mattvätt.

Förslagen finns utställda på Plattformen vid Narinken från och med lördag. Den utställningen ska jag kolla in!

3 Comments

 1. Kommentar #1 - asfaltrosen: 05/03 14:43

  Jag tycker en av sommarens höjdpunkter är att ha nytvättade mattor i sitt hushåll, sådana som doftar sol, vind, tallsåpa och saltvatten. Sistnämnda har ju dessutom en mycket bättre tvätteffekt (personlig åsikt baserad på jämförelse med tvätt i höghustvättstugan), så varför inte hålla kvar de nuvarande områdena som tvättpunkter uppe på land, men försedda med ordentligt rensingssystem för det smutsiga vattnet samt pump för havsvatten? Precis så där som i den inhemska sommarhusbastun var vatten pumpas från havet upp till tvättrummet. Dessutom har ju större platser redan avrinningsställningar också. Jag tycker det vore synd att se denna tradition dömas till döden före man har försökt modifiera den enligt dagens krav och idéer.


 2. Kommentar #2 - Marianne: 05/03 15:28

  Jo de doftar ju nog sommar och sol, mattorna som tvättats i havsvatten och tallsåpa!

  I Bocksbacka finns en mattbrygga på land – eller tja, brygga ska man knappast kalla det på land, men du förstår! Fler än så finns väl inte för tillfället, hoppas de blir fler.


 3. Kommentar #3 - Marianne: 05/03 15:30

  Länken till Bocksbacka blev inte riktigt tydlig, läs mera här alltså:

  http://www.hel.fi/wps/portal/Rakennusvirasto/Artikkeli?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/HKR/fi/Viraston+palvelut+A__/Matonpesupaikat


RSS feed for comments on this post.

Kottby anropar

RSSKottby anropar

Marianne Sundholm har förortsfunderingar och storstadsdrömmar

 • Om bloggaren

  Marianne Sundholm trodde hon ville bo bland spårvagnar och lattehak men så fick hon barn och vips bodde hon i en trea i... ja, är det här förorten? Eller inte? Det ska hon reda ut. Dessutom skriver hon om sitt jobb som lokalreporter och om sin kärlek till Helsingfors. Hon vill gärna ha respons och idéer från läsarna om var i stan de riktiga pärlorna finns och hur vi kan göra vår huvudstad lite roligare, lite renare, lite finare – och lite bättre, helt enkelt.
 • mars 2011
  M T O T F L S
  « feb   apr »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Etiketter

 • Kategorier