Ännu om balen

Publicerad: 08/12 17:23

Det gick ju så fort att jag knappt hann fatta något! Liksom: taxi till slottet, kolla in presidenten lite, kasta en blick på maten hon dukat upp, mingla med VIP:s en stund och så vips är klockan för mycket och deadline närmar sig och man hoppar i en taxi och är tillbaka på redaktionen och ska skriva.

På grund av olika omständigheter (handskakningen tar en hel evighet, slottet har inget pressrum och vi hade deadline strax efter 22) hade vi cirka 45 minuter på oss att snacka med gäster och få ihop någon form av festrep. Och var tvungna att sticka före dansen började. Och hann inte smaka på maten. Och fick jobba ihop sidorna fort som bara den. Men vet ni vad? Det var roligt ändå, jag njöt av varje sekund!

Glömde bort att vara nervös så fort vi kom in i slottet, för de salarna är så majestätiska. Det är högt till tak och parkettgolven glänser, och med ljus från enorma kristallkronor och ljud från en orkester som värmer upp har man ju inget annat val än att komma i feststämning.

En grej som jag tänkte på ännu nästa dag var hur väldigt glada alla var, och hur väl alla uppförde sig. Även på efterfesten på Teatteri alltså (jag var lyckligt omedveten om att det varit slagsmål vid dörren). En del var helt klart där bara för att visa upp sig för kamerorna och stack hem när journalisterna slutat jobba, men de flesta verkade roa sig kungligt, på ett bra sätt alltså. Att de i tidningen uppgav att det roligaste med festen är människorna låter kanske som en klyscha, men jag tror på dem. Folk minglade och var riktigt ärligt glada.

Glad verkade hon förresten också den där Tarja. Lugn och avslappnad när hon tog emot journalisterna före festen. Men så är hon ju proffs.

Det blev mycket text nu men jag klämmer ännu in lite bilder också, hoppas ni står ut med några scroll till! Först en balreporters arbetsplats med klänning, kvällstidningar, pressmeddelanden och en riktigt sjuk mängd snö där ute:

Så en bild på mig (eller min klänning). Min kompis Maria Karhu installerade som sagt sminkstudio på kontoret och gjorde mig snygg. Hennes sällskap var dessutom bra för mina nerver. Hon är guru, Maria!

Så slottet. Före festen började fick jag se festbuffén också, men det var det närmaste den jag kom på hela kvällen. Om jag får gå på nytt någon gång så stjäl jag ett kex i det här skedet. Men det är kanske inte något jag borde säga högt.

Sedan slussades vi skrivande journalister upp på balkongen och fotograferna in i salen för att ställa sig på läktaren. I det skedet vågade jag mig på en bild trots att det var strängt förbjudet att fotografera där uppe (tydligen har någon nångång tappat en kamera ner från balkongen, så det är en säkerhetsgrej).

Fler bilder från slottet har jag inte för sedan var jag upptagen med att Twittra och intervjua. Men lägger in en bild från efterfesten på Teatteri i stället, på mig och kollegan Nette Björkqvist som också var på bal. Visst bara lyser det om hur nöjda vi är med kvällen? Jag vill jag vill jag vill gå nästa år igen!

2 Comments

 1. Kommentar #1 - Nyfiken: 08/12 22:51

  Har alltid undrat var folk lämnar sina ytterkläder när de går på slottsbalen? En lyxig garderob? Knaggar à la skolaula?


 2. Kommentar #2 - Marianne: 09/12 09:53

  Det finns en stor garderob vid ingången från Mariegatan. Ungefär som när man går på teater eller krog alltså, de tar emot alla tunga pälsar och lägger till och med stövlarna i en plastpåse. Så finns där en liten säkerhetskontroll också, som kollar att man faktiskt är den man påstår sig vara (gäller press och säkert de flesta gäster). Inbjudningskorten är för övrigt sedan i fjol försedda med ett elektroniskt chip så att de inte ska gå att förfalska.

  Har ni fler frågor så svarar jag bara jag kan!


RSS feed for comments on this post.

Kottby anropar

RSSKottby anropar

Marianne Sundholm har förortsfunderingar och storstadsdrömmar

 • Om bloggaren

  Marianne Sundholm trodde hon ville bo bland spårvagnar och lattehak men så fick hon barn och vips bodde hon i en trea i... ja, är det här förorten? Eller inte? Det ska hon reda ut. Dessutom skriver hon om sitt jobb som lokalreporter och om sin kärlek till Helsingfors. Hon vill gärna ha respons och idéer från läsarna om var i stan de riktiga pärlorna finns och hur vi kan göra vår huvudstad lite roligare, lite renare, lite finare – och lite bättre, helt enkelt.
 • december 2010
  M T O T F L S
  « Nov   jan »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Etiketter

 • Kategorier