Kottbybänkar för enstöringar

Publicerad: 06/05 10:36

Jag tror att de här är rätt nya? Hur som helst är Kottby fullt av bänkar med plats för bara en person. Man kan säkert sitta fler i den också men då blir det nog knappast bredvid varandra utan kanske ovanpå och under och aningen obekvämt.

Man ska alltså sitta ensam, i fred, och det är tiotals meter mellan varje stol dessutom.

Kan nu inte låta bli att påminna om motionen som gjordes för några år sedan av Sture Gadd. Hittar inte artikeln vi skrev men citerar Parkvakten i maj 2007:

Sture Gadd (sfp) kan få som han önskar. Staden överväger på allvar att ta i bruk parkbänkar för två personer. Motivering: ”Tio personer kan nu uppta tio tre personers bänkar. Om det skulle finnas 15 två personers bänkar så skulle kanske fem av dem åtminstone i teorin alltid vara lediga.” Och sedan det bästa: ”Om inte finländaren känner personen bredvid sig så sitter han helst ensam på parkbänken. Också när han är nykter.”

Jag förstår inte. Varför inte helt enkelt öka på antalet bänkar OCH platser? 15 bänkar för tre personer har enligt min logik plats för fler människor än 15 bänkar för en eller två personer? Det kan väl inte vara så stor prisskillnad på en en- och en trepersonersbänk? Åtminstone är installations- och underhållskostnaderna säkert lika stora.

Men i Finland vill man sitta på sin parkbänk ensam. Och då är det säkrast att det bara finns plats för en person. För tänk om du sitter där, i lugn och ro och funderar på vad du ska köpa hem till middag till exempel, och så kommer en främling gående. Kanske du har sett främlingen på bussen eller i kvartersbutiken någon gång men säkert är att ni inte hälsat för så gör man inte i bussen eller i butiken så hon eller han är nog en främling ändå. Och denna främling  gör något så extremt som att sätta sig ner på samma bänk som du. Tänk dig den situationen. Och tänk vad som händer sedan. Tänk, om denna främlingen bredvid dig sedan plötsligt öppnar munnen. Tänk om främlingen säger hej, eller ännu värre, vill tala om vädret? HJÄLP!

Kottby anropar

RSSKottby anropar

Marianne Sundholm har förortsfunderingar och storstadsdrömmar

  • Om bloggaren

    Marianne Sundholm trodde hon ville bo bland spårvagnar och lattehak men så fick hon barn och vips bodde hon i en trea i... ja, är det här förorten? Eller inte? Det ska hon reda ut. Dessutom skriver hon om sitt jobb som lokalreporter och om sin kärlek till Helsingfors. Hon vill gärna ha respons och idéer från läsarna om var i stan de riktiga pärlorna finns och hur vi kan göra vår huvudstad lite roligare, lite renare, lite finare – och lite bättre, helt enkelt.
  • maj 2011
    M T O T F L S
    « apr   jun »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Etiketter

  • Kategorier