Sushiskolan

Publicerad: 23/02 15:33

Minns ni att jag lovade att 2011 är året då jag lär mig tycka om sushi? Jag har inlett min hårda skolning nu. Och jag har en ivrig kurskamrat, min kompis och kollega Andrea Borenius som modigt (men precis som jag inte helt fördomsfritt) kastat sig in i detta äventyr. Hon är en stor tröst, för jag tror att precis alla andra i hela västvärlden upptäckt sushins himmelrike ungefär 1987. Eller så känns det bara så för att sushifantasterna är så duktiga på att skryta om sina sushiupplevelser på Facebook.

Så, häromdagen traskade vi iväg på jobblunch till Ichiban i Kampens köpcentrum för en liten grundkurs. Vi gick ensamma för att inte behöva skämmas för vår okunskap. Våra bordsgrannar stirrade på oss när vi fotograferade maten (är det inte en japansk ritual?) och rullade med ögonen när vi högljutt funderade hur mycket man skulle ta av ”det där gröna” (= wasabin) samt vilka bitar som krävde mest soja och syltad ingefära för att dölja ursprungssmaken.

Resultatet var inte omedelbar nirvana, men nog rätt så lovande. Jag kan inte påstå att jag vet något om sushikvalitet men Ichibans utbud gav ett fräscht intryck. Vi valde lunchalternativet med åtta bitar, av vilka fyra till vår glädje såg alldeles harmlösa ut: tre bestod av ris med lax på, och en av ris med en jätteräka på. De slank ner riktigt fint. Gott, skulle jag till och med påstå att vi sade, både modiga Andrea och jag.

De fyra andra kände vi inte igen ingredienserna i, men vi åt dem snällt ändå. En visade sig bestå av ris och tonfiskmajonnäs, även den harmlös och god. Den andra var vi mera skeptiskt inställda till och var tvungna att peta på en stund innan vi stoppade den i munnen. Ägg, tänkte vi att den smakade,  och nu när jag googlat visade det sig vara rätt: tamago är sushi med ris och en miniomelett med lite sjögräs runt.

Sjögräs förresten. Det heter tydligen nori på riktigt, och det är nog i den som min största sushiutmaning ligger. De två sista bitarna var rullar med nori omkring och det är dem jag har svårast för. Jag gillar inte algerna. Andrea gillade inte heller, jag såg hur hon rynkade på näsan och jag tror nog jag gjorde likadant.

En annan utmaning är förstås terminologin. Vi kan inte japanska och förstår inget av menyn. Här är restaurangerna förstås tillmötesgående, många verkar ha menyer med bilder. Ichiban har lagt ut illustrationer av all sin sushi, kolla! Och så finns ju räddaren i okunskapsnöden Wikipedia.

Nu har jag lärt mig att nigiri är sushisorten som består av pressat ris med något (oftast fisk/skaldjur) ovanpå, medan maki är de fruktansvärda sjögräsrullarna.

Så, nu ber jag om er hjälp:

1) Vill någon förklara vad som är så fantastiskt med sjögräsrullarna?

2) Kan ni rekommendera några sushikrogar för framtida test? Eat.fi listar rätt många, men det är roligare med personliga rekommendationer.

Tack!

11 Comments

 1. Kommentar #1 - Johanna: 23/02 16:16

  Hej!

  Vad roligt att ni vågar er på Sushi. För mig och de flesta av mina kompisar var det så att vi först med tiden blev sushifrälsta. Jag tror inte att många genast tycker att det är himmelskt gott, utan det tar nog några gånger innan man riktigt förstår grejen med det. Så jag hoppas att ni fortsätter modigt och jag lovar att det bara kommer att bli godare och godare!

  Mitt tips är blanda in lite wasabi i sojan, och ingefäran, gari, används för att ”rena paletten” mellan de olika sushibitarna.

  Det är jätte stor skillnad på bra och dålig sushi, och i Helsingfors får man tyvärr betala för att få riktigt bra sushi (och ändå går den inte att jämför med sushi som jag ätit utomlands). Jag rekommenderar Yume bredvid Kämp, Umeshu på Norra Hesperiagatan och Sushibaren i saluhallen.

  Och på tal om makin, så rekommenderar jag att ni testar saluhallens ”california rolls” – det är makin som är vända ut och in, dvs. riset är utanpå sjögräset. De sätter majonnäs i sina California rolls i Saluhallen, och det är jätte gott!

  Lycka till!


 2. Kommentar #2 - Seppo Leppä: 23/02 16:28

  Hej,
  ett annat ställe att rekommendera är Len’s Keishoku Bar & Restaurant på Båtmansgatan 5 i Femkanten – enbart lunchöppet 11 – 15 utom på fredagar. Äkta japansk mat, även annat än sushi.


 3. Kommentar #3 - Ville: 23/02 22:59

  Jag har aldrig ens tänkt på att sjögräset skulle kunna vara ett problem. Det är lite som att äta tortillas – man måste ha någonting att hålla ihop innehållet med, och det nästintill smaklösa omslaget är inte huvudsaken.


 4. Kommentar #4 - Marianne: 24/02 09:20

  Ville: Men det är ju inte smaklöst! Sjögräset alltså. Om det var smaklöst skulle jag inte ha något problem med det. Men jag övar. :)

  Seppo: Tack!

  Johanna: Wow vad många tips, det där med ingefäran var (som det mesta med sushi) nytt för mig. Har förstått att Yume är bland de bästa jo, men dyrt. Ska testa så många som möjligt under året, hoppas kunna ge lite proffsigare rapporter sedan.

  Kom gärna med fler tips, det uppskattar jag!


 5. Kommentar #5 - Kugge: 24/02 10:45

  Om du är snäll kan JAG laga sushi åt dig. Jag äter typ aldrig sushi på restaurang, men desto oftare hemlagat! Kan verkligen rekommendera! :)


 6. Kommentar #6 - Anna: 24/02 10:46

  Hahaha, duktigt! Låter som om det vore läge för en rejäl sushikväll snart :D

  Min favorit är såklart Raku-Ya, där lärde jag mig äta sushi! Tror att det stället kunde omvända även den mest inbitne sushiskeptikern :D

  Jag rekommenderar också varmt Tokyo 55 i Tölö! Och Yume är också bra. Däremot tycker jag att Kabuki är överskattat fast folk brukar tala varmt om det.

  Ja, och så finns det där stället i Kampen, bredvid Circus, som har en trevlig asiatisk buffet med bland annat sushi.


 7. Kommentar #7 - Ingela: 24/02 11:27

  Inte heller jag föll så där genast för sushin… men i dag är jag helt galen i det, kan få värsta cravings. Helst äter jag nigiri men nog slinker rullarna ner också. De finns ju också i olika tappningar så du kan undvika sjögräset. :)

  Testa Umeshu på Norra Hesperiagatan – mysigt och jättegod sushi! Dessutom talas det svenska där.


 8. Kommentar #8 - Sanna: 24/02 11:50

  Jag håller med allt som Johanna skrev. Umeshu är min nya favorit, och Yume är ju lyxigt jo. Sushibaren i Saluhallen har samma ägare som Raku ya som jag tycker att har jättegod sushi. En speciell sort jag bara sett där är en makirulle med något friterat inuti, minns inte vad den heter men den är underbart god! Och det är nog skillnad på nori och nori, ibland kan man få sådan som är seg och svår att tugga, blä. Så prova på sushi på lite olika ställen så tror jag också att du märker att det är skillnad!


 9. Kommentar #9 - Mirakel: 24/02 13:57

  Var precis ute och tankade sushi och sol på lunchpausen, mitt nya stamställe för jobblunch har blivit Daruma Sushi i Elhuset, kvaliteten varierar nog lite men t.ex. i dag var det jättegott. På Daruma tar jag ofta lunchsortimentet Daruma Dai, tror det är 9 bitar för 11,50 € med sju nigiris, 3 x lax, tonfisk, räkstjärt (den gillar jag inte speciellt mycket så brukar byta ut den, samma gäller många vita fisksorter på andra ställen…), den där ägg-grejen, 2 x underbar tonfiskröra + två makin.

  Allra mest sushi har jag stoppat i mig på Zen Sushi i Kämp, nu är det ett tag sen sist men då jag tidigare åt lunch där nästan en gång i veckan var jag nog aldrig besviken (utom på nån vit fisk som jag tyvärr inte vet vad det var för något).

  Tänkte i många år att sushi kunde vara nåt jag gillar men det var faktiskt först för 2-3 år sedan som jag första gången var på sushirestaurang. Blev nog ganska stormförtjust genast, men det beror ju jättemycket på kvaliteten, får man nån halvunken portion framför sig blir man bara ledsen.

  Lycka till med sushifärden och ska bli roligt att läsa tips och recensioner, finns många ställen i stan (och världen…) kvar att testa!


 10. Kommentar #10 - Marianne: 25/02 10:42

  Det här var tydligen ett samtalsämne som engagerar!

  Har tydligen nåt problem med kommentarflödet här så de inte publiceras automatiskt, ska utreda vad det beror på. Men tack för alla tips och kommentarer, blir ju nästan svårt att välja vilken sushirestaurang det blir nästa gång.


 11. Kommentar #11 - Maria: 25/02 14:18

  Zen i Kämp och Kronohagen är bara, helt enkelt bäst. Finns inte bättre sushi än där!


RSS feed for comments on this post.

Kottby anropar

RSSKottby anropar

Marianne Sundholm har förortsfunderingar och storstadsdrömmar

 • Om bloggaren

  Marianne Sundholm trodde hon ville bo bland spårvagnar och lattehak men så fick hon barn och vips bodde hon i en trea i... ja, är det här förorten? Eller inte? Det ska hon reda ut. Dessutom skriver hon om sitt jobb som lokalreporter och om sin kärlek till Helsingfors. Hon vill gärna ha respons och idéer från läsarna om var i stan de riktiga pärlorna finns och hur vi kan göra vår huvudstad lite roligare, lite renare, lite finare – och lite bättre, helt enkelt.
 • februari 2011
  M T O T F L S
  « jan   mar »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28  
 • Etiketter

 • Kategorier